دنیای زیر آب


+ شیر ماهی

LION FISH شیر ماهی

مقدمه

عقرب ماهیان معمولا دارای نامهای عمومی گوناگونی هستند و آنها را به نام های بوقلمون ماهی (Turkeyfish) یا خروس دریا ، شیر ماهی (Lionfish) ، عقرب ماهی (scorpionfish) ، سنگ ماهی (stonefish) ، گزنده ماهی (Stingfish) ، آتش ماهی (Firefish) ماهی ولیتان (Volitan) و ... می شناسند . رایج ترین نام عمومی برای این گونه  ، شیر ماهی قرمز یا Red Lionfish (رد لایون فیش) یا شیر ماهی معمولی (Common Lion fish) است . گاهی نام شیر ماهی طاووسی نیز به این ماهی داده می شود .

 

نام علمی:Pterios volitans

نام انگلیسی:volitans lion fish

شکل ظاهری 

 لایون فیش معمولی دارای شعاع های بسیار بلندی در باله پشتی و سینه ای می باشد و بدنش از نوار های سرخ و سیاه پوشیده شده . در نمونه های بزرگ ، لکه های سفیدی در امتداد خط جانبی مشاهده می شود .

باله سینه ای این ماهیان بادبزنی شکل است. معمولا بالای چشم و زیر دهان این ماهی زائده هایی ( تنتاکول هایی ) دیده می شود که این تنتاکول ها در نمونه های جوان بزرگ و در افراد بالغ ، برگی شکل است .

پراکندگی و ویژگی های رفتاری

 عقرب ماهیان در آبهای کم عمق ساحلی ، بر بستر های سنگی ،صخره های مرجانی و در میان گیاهان به سر می برند .

معمولا بیشترین پراکندگی آنها تا عمق 50 متری است هر چند که گهگاه در مناطق ژرف تر نیز دیده می شوند . طول این ماهی به 14 اینچ می رسد .شیر ماهی ها معمولا در میانه و کف آب آکوآریوم شنا می کنند .

ماهی Pterois volitans به جز در زمان جوانی و تولید مثل در سایر زمانها به صورت تکی  زندگی می کند .

  ماهیان این خانواده می توانند رنگ خود را عوض کرده و کم و بیش با محیط اطرافشان یک رنگ شوند . فایده این استتار بیشتر برای صید طعمه است تا پنهان ماندن از چشم دشمنان زیرا کمتر جانوری وجود دارد که ادعا کند شکارچی ماهی خطرناکی چون عقرب ماهی است !

    یکی دیگر از عادتهای لایون فیش ، این است که در موقع استراحت ماهی در حالتی قرار می گیرد که سرش به سمت پایین است و دمش به طرف بالاست . در این زمان گاهی برخی از افراد گمان می کنند که حال ماهی بد است یا مریض شده که البته هیچ کدام از اینها درست نیست و حالتی طبیعی است .

   ممکن است هر چند وقت یکبار از ماهی خود حرکاتی مثل سرفه کردن و لرزش های شدید مشاهده کنید و بعد ببینید که موکوس شفافی از بدن ماهی جدا و در آب رها می شود . این عمل یک رفتار طبیعی است که ماهی برای پاکسازی پوست خود از انگلها و جلبکهای چسبیده به پوستش انجام میدهد ؛ ولی اگر این رفتار پیوسته تکرار شد نشانه نامناسب بودن شرایط آب است .

 لایون فیش ها معمولا در مقابل بیماری ها مقاوم بوده و اگر رژیم غذایی مناسبی به آنها داده شود ، سالها در آکوآریوم شما زندگی خواهند نمود . در صورت بیمار شدن به خوبی به درمانهایی که بر پایه هیپوسالینیتی استوارند (  Hyposalinity therapy ) پاسخ خواهند داد .

 PH مناسب لایون فیش در آبزی دان باید در محدوده 1/8 تا 4/8 بوده و سختی کربناته مناسب این ماهی 8 تا 12 (dKH) و شوری (وزن مخصوص) مورد نیازش 021/1 تا 023/1 می باشد .

باید دمای آب مخزن عقرب ماهی را روی 22 تا 27 درجه سانتی گراد تنظیم نمود .

 تغذیه

تغذیه عقرب ماهیان بیشتر از ماهیان  و در مرحله بعدی از سخت پوستان مانند میگو و خرچنگ ماهیان کوچک زنده و سخت پوستان زنده و به مرور می توان بخش عمده رژیم غذایی ماهی را با تکه های فیله ماهی ( دریایی ) و میگو و خرچنگ نپخته جایگزین نمود ولی نباید فراموش کرد که قطع کامل غذای زنده از رژیم چنین ماهیانی ، آنها را هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی بیمار خواهد نمود و همچنین باید بگویم که برخی گونه های عقرب ماهیان اصولا غذاهای غیر زنده را نخواهند پذیرفت.

 هرگز از ماهیان آب شیرین به خصوص گلد فیش در تغذیه ماهی لایون فیش استفاده نکنید زیرا نه تنها مواد ضروری زیست و متابولیسم این ماهیان را فراهم نمی کند بلکه باعث بروز برخی بیماری ها در ماهی شما می شود .یک راه دیگر برای فهمیدن اینکه زمان غذا دهی به ماهی فرا رسیده این است که توجه کنید ؛ زمانی که ماهی غذا را می بلعد ، شکمش برآمده (متورم) می شود . تا زمانی که این برآمدگی برطرف نشده نباید به ماهی غذا داد .

 با افزودن برخی مواد و ویتامین ها می توان دل گوسفند و انواع کرمها را نیز به برنامه غذایی این ماهیان افزود .

 تولید مثل

به طور کلی تعداد زیادی از عقرب ماهیان تخم گذار زنده زا هستند و لقاح داخلی دارند ولی گونه Pterois volitans دارای لقاح خارجی است .

ماهی نر معمولا رنگ آمیزی تیره تری دارد و با چند ماده جفت گیری می کند .لایون فیش یک ماهی حرمسرا دار است ( Haremic  ) بدین معنی که یک نر در فصل تخم ریزی با چندین ماده جفت می شود .

جفت گیری معمولا تمام روز به طول می کشد و تخم ریزی در نیمه شب صورت می گیرد .

معمولا چند هزار تخم در خوشه های ژلاتینی کروی ( توپی ) شکلی تولید می شود ( تقریبا 2000 عدد تخم در هر خوشه ) که در مسیر جریان های آبی رها می شوند . دیواره ژلاتینی خوشه پس از 24 ساعت در آب حل شده و هر تخم به تنهایی آزاد می شود .

و پس از 36 ساعت ، نوزادان از تخم بیرون می آیند . این نوزادان تازه سر از تخم بیرون آورده برای تغذیه نیاز به جانداران پلانکتونی دارند .

گزارشهایی از تکثیر این ماهی جذاب در آبزی دان وجود دارد .

اثر سمیت

 مهلک ترین و سمی ترین سمهای جهان به عقرب ماهیان مربوط می شوند . قبل از هر چیز باید گفت که ماهی لایون فیش یک ماهی سمی است .خارهای باله های مختلف این ماهی زهر آلود است و پس از تماس تیغه های سمی این ماهی با بدن ، درد شدیدی احساس می شود که در طی 30 تا 60 دقیقه به اوج رسیده و ممکن است 6 تا 12 ساعت باقی بماند . برخورد سم آنها با بدن انسان اثرات گوناگونی چون درد ، خارش ، سوزش ، تورم و سرخی ، عفونت های زیر جلدی ، سیاه شدن ،  تهوع ، سرگیجه ، اسهال ، ضعف ، فراموشی مقطعی ،  نارسایی تنفسی ، گرفتگی عضلانی و فلج موضعی ، تشنج ، تب ، آرتریت یا گرفتگی مفصل ، افت فشار خون  ، دگرگونی تپش قلب و گاهی مرگ را به دنبال دارد .

در برخی از افراد که نسبت به نیش زنبور عسل حساسیت دارند ( و گزش این حشره در آنها واکنشهای شدید تری ایجاد می کند ) ؛ گزیده شدن توسط عقرب ماهی نیز به نسبت شدید تر از سایرین است .حتی جا بجایی لایون فیش مرده هم ممکن است خطرناک باشد.